25/01/2022

Deel op

ATEX in een labo-omgeving: een kwestie van veiligheid

Een mogelijk explosieve atmosfeer is van nature aanwezig in heel wat laboratoria, gezien vluchtige stoffen er op dagelijkse basis worden gebruikt. Mogelijk explosieve atmosferen vergen dan ook ATEX-conforme opslag ter bescherming van de gebruikers en natuurlijk de veiligste opslag. Maar wat houdt dat nu concreet in?

 

Wat zegt de wet?

 

Natuurlijk valt de wet in de praktijk soms moeilijk toe te passen, maar hier komt de ATEX 2014/34/EU richtlijn je tegemoet. Dit faciliterend document legt je haarfijn uit hoe ATEX in verschillende contexten dient te worden toegepast.

 

Neem nu bv. artikel § 256 in het bijzonder: “Als een mogelijk explosieve atmosfeer kan ontstaan rondom een koeling als gevolg van dampen van binnenuit die zich rondom de kast kunnen begeven bij deuropening, wordt dit beschouwd als werkend in een mogelijk explosieve atmosfeer gedekt door Directive 2014/34/EU, niet LVD”

 

Gecertificeerde ATEX conformiteit

 

's Werelds eerste en enige fabrikant van in serie-geproduceerde en ATEX-conforme koeling. Dat is de knappe titel die Gram Bioline mag claimen. "We zijn een 100 jaar oud bedrijf en verkiezen voorzichtigheid eerder dan het maken van toegevingen aan de interpretatie van de ATEX 2014/24/EU vanuit commercieel gewin. De Gram BioLine-koelkasten en vriezers zijn door erkende instanties (TÜV Nord en DTI) gecertificeerd, zodat er geen ruimte is voor twijfel. Met de gele ATEX sticker op je Gram Biolline-model ben je verzekerd van veilige plaatsing in omgevingen met mogelijk explosieve atmosfeer. Alle kasten zijn ATEX compliant, van binnen en buiten, zonder extra kosten.

 

Meer weten over ATEX? 

De HiLAB-specialisten zijn er voor je!