02/03/2023

Deel op

HiLAB: een duik in het verleden, een sprong richting de toekomst

Hoewel de naam HiLAB pas in november ’22 werd gelanceerd, ging er aan die aankondiging toch flink wat vooraf. Ontsproten uit de tandem Lasertopo-Topolaser wordt HiLAB geruggensteund door talloze jaren aan vergaarde meet- en testexpertise. Duik met ons mee die rijke geschiedenis in!

 

 

 • 1982 – AMA
  In 1982 besluit Guy De Smet, vader van de huidige zaakvoerder Fiona, zich in eigen naam op te werpen als verdeler in de Benelux van AMA, een Italiaans merk van gereedschappen voor de bouw.
   
 • 1986 – Lasertopo
  Guy De Smet ontwaarde de groeiende nood aan meetapparatuur in de bouw, waarop hij aan de Groenlaan 62 in Herzele de firma Lasertopo besloot op te richten. Een verdeler die al snel enkele van ’s werelds meest vermaarde meetmerken in het portfolio kon opnemen, en de digitale versnelling in de bouw niet zomaar als toeschouwer zou ervaren, maar er rechtstreeks aan zou bijdragen.
   
 • 1994 - Topolaser
  In 1994 kreeg de firma met Topolaser navolging in Temploux (Namen). Het zusterbedrijf streefde (en streeft nog steeds) dezelfde doelstellingen na als Lasertopo, maar bedient uitsluitend de Waalse markt en het Groothertogdom Luxemburg.
   
 • 2001 - Mikrofyn
  Onder het aanbod van de tandem Lasertopo-Topolaser kon je vanaf 2001 MikroDigger en MikroDozer aantreffen, een geavanceerde bedieningssystemen voor de aansturing respectievelijk graafmachines en bulldozers. De fabrikant van dit concept, het Deense Mikrofyn, zou vanaf 2006 deel gaan uitmaken van Hexagon, waartoe ook Leica Geosystems behoort.
   
 • 2009 - De as
  Op de tweede zondag van september 2009 sloeg in Herzele het noodlot toe. Een verwoestende brand bracht er zware schade toe aan Lasertopo. In amper enkele uren tijd leek een levenswerk van 26 jaar in de vlammen te zijn opgegaan.
   
 • 2010 - De feniks
  De wilskracht van het team haalt het van de ontgoocheling na de brand. Want ondanks de moeilijke omstandigheden bleef het team ook na de brand op post voor de administratie, service en reparatie van meettoestellen. Na flink wat opruim- en afbraakwerk, legt Lasertopo een klein jaar later (op 13 augustus 2010) letterlijk en figuurlijk de fundering voor het bedrijf dat het vandaag is.
   
 • 2011 - Lab-Stone
  De afdeling machinesturingen wordt afgesplitst, en de naam Lasertopo ruimt plaats voor Lab-Stone.
   
 • 2015 – Flink wat veranderingen
  Begin 2015 besluit Guy De Smet de fakkel door te geven aan de volgende generatie, waarna de leiding in handen komt van diens oudste dochter Fiona en haar echtgenoot Tom De Clercq. Enkele maanden later wordt Lab-Stone bvba opnieuw omgevormd Lasertopo, de naam waarmee het allemaal begon.

 

 

 • 2017 - LaboConstruct  De testtoestellen voor laboratoria in de bouw (van studiebureaus of bv. betoncentrales) doen het steeds beter, waarop men beslist deze activiteiten onder te brengen onder een afzonderlijke entiteit: LaboConstruct.
 • 2022 – HiLAB
  Constructie blijkt niet langer het exclusieve actiegebied voor de oplossingen van LaboConstruct. Ook andere branches zijn immers gebaat bij high-end labotoestellen en laagdrempelig advies. En dus evolueert ook de bouwgetinte bedrijfsnaam LaboConstruct tot het hippe HiLAB, de testspecialist met kennis over tal van markten.

Wat brengt de toekomst?

 

2023 zet HiLAB in met dezelfde expertise, dezelfde A-mensen & A-merken zoals bij LaboConstruct het geval was, maar met meer toepassingen én frissere kleuren. En ook nu liggen er ongetwijfeld een resem nieuwe mijlpalen in het verschiet. To be continued!